Your shopping cart is empty!
Blog

Κυκλοφόρησε το ENERGON POWER, βγαλμένο από τη φύση, ενισχυμένο από την επιστήμη.
To ENERGON POWER είναι ένα νέο, συμπλήρωμα διατροφής, της σειράς MACROLIFE της ATARVEA LTD. Όπως όλα τα προϊόντα της σειράς MACROLIFE έχει γνωστοποιηθεί στον Ε.Ο.Φ. με αριθμό γνωστοποίησης 82605 28/09/2017.
Το ΕΝΕRGON POWER προσφέρεται αποκλειστικά στο 2310 521010 στην καταπληκτική τιμή των 20 μόνο ευρώ, ενώ αν πάρετε δύο, το σετ προσφέρεται στα 35 μόνον ευρώ, δηλαδή το δεύτερο το παίρνετε με 15 μόνον ευρώ. Σκεφθείτε ότι έχει λόγω της χρήσης του στοματικού spray, σχεδόν δεκαπλάσια απόδοση σε απορροφητικότητα, σε σχέση με τα απλά χάπια και τις κάψουλες. Με το σκεπτικό αυτό, θα έπρεπε κάποιος να δαπανήσει περίπου 200 ή 350 ευρώ αντίστοιχα, για να έχει το ίδιο όφελος, χρησιμοποιώντας κάψουλες. Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΟΝ Ε.Ο.Φ. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, για τα συμπληρώματα διατροφής, δεν δίνει άδειες και εγκρίσεις, διότι κάτι τέτοιο δεν απαιτείται από τον νόμο, αλλά η υποβολή φακέλου γνωστοποίησης στον Ε.Ο.Φ. δείχνει την υπευθυνότητα του κατασκευαστή, απέναντι στον νόμο και το καταναλωτικό κοινό, διότι δεσμεύεται υπεύθυνα για το περιεχόμενο του προϊόντος. ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ Ένας ψεκασμός στο στόμα υπογλώσσια, κάθε φορά. Έως πέντε ψεκασμοί (5) την ημέρα ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΑ Είναι ένα εντελώς νέο προϊόν, βασισμένο όμως σε αρχαία γνώση, δουλεμένη με ότι πιο σύγχρονο έχει να προσφέρει η επιστημονική έρευνα και η τεχνολογία. Για το λόγο αυτό, αντί να προσφερθεί σε κάψουλες, προσφέρεται σε ένα υπερασφαλές spray, που κρατά απομονωμένο το περιεχόμενο από το περιβάλλον, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να προσφέρουν οι κάψουλες και οι ταμπλέτες. ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΤΟΥ SPRAY Μελέτες που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο, δείχνουν, ότι τα χάπια και οι κάψουλες, εκ των πραγμάτων απορροφώνται από τον οργανισμό σε ποσοστό κάτω του 10%. Αυτό σημαίνει ότι περίπου (χωρίς να είμαστε ακριβείς) το 90% του περιεχομένου κάθε συμπληρώματος διατροφής που λαμβάνεται με χάπια και κάψουλες, αποβάλλεται από τον οργανισμό δια της φυσικής οδού, χωρίς το πεπτικό μας σύστημα να μπορέσει να το απορροφήσει και να το αξιοποιήσει. Τα ενέσιμα συμπληρώματα, απορροφώνται περίπου στο 75%. Τα στοματικά spray, απορροφώνται έως και 95% από τον στοματικό ιστό. Επομένως ότι κάνει το spray σε μία μέρα, τα χάπια, το κάνουν σε περίπου δέκα μέρες. Εδώ αξίζει να πούμε ΟΥΑΟΥ!!! ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΧΡΗΜΑ Αφού τα στοματικά spray, είναι περίπου δέκα φορές πιο αποδοτικά, αυτό σημαίνει ότι είναι και δέκα φορές πιο οικονομικά, αφού δεν πετάμε τα χρήματά μας. ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Το ENERGON POWER είναι ένα επιστημονικά σχεδιασμένο προϊόν, βασισμένο στην εμπειρία χιλιετιών, πάνω στο θέμα της επίδοσης ενέργειας και δύναμης στον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει: Βιταμίνη Β1 Βιταμίνη Β5 Βιταμίνη Β12 Βιταμίνη C Βιταμίνη D3 Μηλικό οξύ Κιτρικό Ψευδάργυρο Πικονιλικό Χρώμιο Βότανο Ασερόλα Υδατοδιαλυτό Q10 Όλα τα παραπάνω, το κάνουν το ισχυρότερο "κοκταίλ" ενέργειας στην αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής. ΤΙΜΗ Το ΕΝΕRGON POWER προσφέρεται αποκλειστικά στο 2310 521010 στην καταπληκτική τιμή των 20 μόνο ευρώ, ενώ αν πάρετε δύο, το σετ προσφέρεται στα 35 μόνον ευρώ, δηλαδή το δεύτερο το παίρνετε με 15 μόνον ευρώ. Σκεφθείτε ότι έχει λόγω της χρήσης του στοματικού spray, σχεδόν δεκαπλάσια απόδοση σε απορροφητικότητα σε σχέση με τα απλά χάπια και τις κάψουλες. Με το σκεπτικό αυτό, θα έπρεπε κάποιος να δαπανήσει περίπου 200 ή 350 ευρώ αντίστοιχα, για να έχει το ίδιο όφελος, χρησιμοποιώντας κάψουλες. ============================================= Τα συμπληρώματα διατροφής δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σαν υποκατάστατο μιας ισορροπημένης διατροφής και δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή, ή θεραπεία ανθρωπίνης νόσου. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή, ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. BΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ Μηλικό οξύ Το Μηλικό Οξύ είναι στενά συνδεδεμένο με το Κιτρικό Οξύ , Βιταμίνη C, το οποίο βρίσκεται φυσικά σε πολλά φαγητά συμπεριλαμβανομένου και των πράσινων μήλων. Το Μηλικό Οξύ μπορεί να είναι κάποτε πυκρό, και έχει χρησιμοποιηθεί για πολλά χρόνια για γεύση σε πολλά γλυκά, αφού είναι έντονο και πικάντικο. Ως συμπλήρωμα διατροφής το Μηλικό Οξύ είναι γνωστό λόγω της ιδιότητάς του να βοηθά το σώμα να απελευθερώσει ενέργεια από το φαγητό , και έχει δειχθεί να βοηθά στην απόδοση και αντοχή στους αθλητές. Το Μηλικό Οξύ είναι ένα από τα πιο σημαντικά οξύ που προέρχονται από φρούτα, και παράγεται φυσικά σε ένα αριθμό φυτών, κυρίως στα μήλα. Όταν καταναλώνεται σαν συμπλήρωμα σε υγιεινή διατροφή healthy diet, έχει δειχθεί να προσφέρει βελτιωμένα επίπδα ενέργειας, ειδικά κατά τη διάρκεια της άσκησης. Το Μηλικό Οξύ πρέπει να είναι ειδικά δημοφηλές σε οποιοδήποτε εξασκείται σε αθλήματα που χρειάζονται αντοχή, για παράδειγμα τρέξιμο μακράς απόστασης, ποδηλασία, και έχει δειχθεί να πτοσφέρει αύξηση στην απόδοση όταν λαβάνεται συχνά. Το Μηλικό Οξύ είναι μέρος της χώνεψης και βοηθά στην απελευθέρωση ενέργειας από το φαγητό πιο αποτελεσματικά, κάτω από συνθήκες όπου τα κύτταρα δεν έχουν αρκετό οξυγόνο, σαν τα επόμενα στάδια ενός γεγονότος. Η χρήση του Μηλικού Οξύ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ή άσκησης , προσφέρει τις ωφέλειες στα υποξικά στάδια της εξάσκησης και παρατείνει την περίοδο της μέγιστης απόδοσης του σώματος. Πρόσφατες γιατρικές έρευνες έχουν δείξει σύνδεση μεταξύ της χρήσης Μηλικού Οξύ σαν συμπλήρωμα, και μείωση στον πόνο που προκαλείται από τη χρόνια ινομυαλγία, που είναι πάθηση η οποία προκαλεί πόνο σε όλο το σώμα, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις. Συνένζημο Q10 Τα τελευταία χρόνια, μέσα από την επιστημονική έρευνα και τη μεγάλη πρόοδο στον Τομέα της Διατροφής και της Κλινικής Διαιτολογίας, έχουν ανακαλυφθεί, μελετηθεί και καλύτερα διερευνηθεί κάποιες ουσίες, όχι τόσο γνωστές τα παλιότερα χρόνια, οι οποίες φαίνεται ότι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην καλύτερη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. Έτσι, μάθαμε περισσότερα για τα ωμέγα λιπαρά οξέα, για το φυλλικό οξύ, τις φυτικές ίνες και άλλες. Μια τέτοια σχετικά "άγνωστη" ουσία είναι και το συνένζυμο Q10. Μια ουσία που τη συναντάμε σε διάφορες τροφές, σε συμπληρώματα διατροφής, σε συνδυασμό με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, αλλά και σε καλλυντικά νέας γενιάς, λόγω της δράσης της. Συχνά κατατάσσεται στις βιταμίνες, αν και ο τρόπος δράσης του συχνά το διαφοροποιεί από αυτό. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ Q10; Το συνένζυμο Q10 ή αλλιώς ουβικινόνη είναι ένα μεγάλο μόριο, το οποίο μεταφέρει υδρογόνα (ηλεκτρόνια και πρωτόνια), κυκλοφορώντας με δύο κυρίως μορφές και το οποίο έχει σχετικά μεγάλη κινητικότητα. Είναι μια ουσία, που βρίσκεται σε μικρές ποσότητες σε κάποιες τροφές, αλλά συντίθεται και σε διάφορους ιστούς. Η βιοσύνθεση του από το αμινοξύ τυροσίνη, είναι μια σύνθετη διαδικασία που απαιτεί τη συμβολή τουλάχιστον 8 γνωστών βιταμινών (κυρίως του συμπλέγματος Β) και αρκετών ιχνοστοιχείων. Είναι από τα βασικότερα συστατικά της αναπνευστικής αλυσίδας των κυττάρων (μία από τις κυριότερες μεταβολικές διεργασίες που συντελούνται στο σώμα μας), ενώ παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της χημικής ενέργειας, με την οποία βρίσκεται "κρυμμένη" η ενέργεια στις τροφές, σε βιολογική, υπό μορφή ΑΤΡ, που είναι το ενεργειακό νόμισμα του οργανισμού μας. Για να μπορέσουμε λοιπόν να πάρουμε μέσα από τις τροφές και τα βασικά θρεπτικά συστατικά τους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπίδια), και μέσα από το μεταβολισμό των παραγώγων τους (γλυκόζη, αμινοξέα και λιπαρά οξέα) να πάρουμε την ωφέλιμη ενέργεια με τη μορφή του ΑΤΡ. Είναι φανερό ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική βιολογική δραστηριότητα, κι έτσι η παρουσία του συνενζύμου είναι απαραίτητη στα μιτοχόνδρια, όπου συντελείται αυτή η μετατροπή, ενώ ιστοί, των οποίων η λειτουργία σχετίζεται με την απόδοση εξαιρετικά υψηλού έργου όπως το μυοκάρδιο, οι σκελετικοί μύες και ο εγκέφαλος απαιτούν αυξημένα επίπεδα Q10. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ Το συνένζυμο ανακαλύφτηκε για πρώτη φορά το 1957 στις ΗΠΑ, με απομόνωση του από μιτοχόνδρια ζωικού ιστού, ενώ την ίδια χρονιά επιστήμονες στην Αγγλία εντόπισαν στο συκώτι ποντικιών σε αφθονία κάποια ουσία που έμοιαζε με το συνένζυμο. Μία χρονιά μετά, το 1958 προσδιορίστηκε η χημική δομή του, ενώ στη δεκαετία του '70 Ιάπωνες επιστήμονες προσπάθησαν να παράγουν μαζικά "καθαρό" Q10, το οποίο να χρησιμοποιηθεί σε κλινικές μελέτες. Το 1978 ο Peter Mitchell πήρε το βραβείο Νόμπελ για τη συμμετοχή του στην κατανόηση της βιολογικής μεταφοράς ενέργειας και το ρόλο του συνενζύμου σε αυτό. Τη δεκαετία του 1980 υπήρξε μια αύξηση στον αριθμό αλλά και το μέγεθος των κλινικών μελετών, ενώ βρέθηκε και η αντιοξειδωτική δράση του. Από το 1957 μέχρι το 1988 τουλάχιστον 2300 μελέτες έγιναν σχετικά με το Q10, κάτι που δείχνει το μεγάλο ενδιαφέρον για την ουσία αυτή. ΠΗΓΕΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ Το συνένζυμο Q είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση, και μπορούμε να το βρούμε σε πολλές φυτικές και ζωικές πηγές, ενώ σε κάποια μορφή του συντίθεται και στα κύτταρα μας ( για το λόγο αυτό δεν ανήκει στις βιταμίνες κατά τον κλασσικό τους ορισμό, αν και συχνά το κατατάσσουν σε αυτές). Έτσι τα επίπεδα του συνενζύμου στον οργανισμό εξαρτάται από την ποσότητα που θα προσλάβουμε εξωγενώς, μέσα από τη διατροφή και τα συμπληρώματα που το περιέχουν, όσο και από το ρυθμό της εξωγενούς βιοσύνθεσής του. Το συνένζυμο βρίσκεται σε διάφορα τρόφιμα όπως είναι η σόγια, λιπαρά ψάρια όπως οι σαρδέλες, σκουμπρί, μοσχάρι, χοιρινό και κοτόπουλο, ξηροί καρποί (όλοι είναι πλούσιες πηγές όπως τα αμύγδαλα, τα φιστίκια και τα καρύδια), το σουσάμι, έλαια όπως το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και το ελαιόλαδο, λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι, το κουνουπίδι και το λάχανο, και φρούτα. Παρακάτω δίνεται ενδεικτικός πίνακας με κάποιες από τις πλουσιότερες πηγές: mg / 100 gr ΣΟΓΙΑ 9.2 ΣΑΡΔΕΛΕΣ 6.4 ΣΚΟΥΜΠΡΙ 4.3 ΜΟΣΧΑΡΙ 3.1 ΠΥΤΙΡΟΥΧΑ ΔΗΜ/ΚΑ 2.8 ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ 2.1 ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ 1.7 ΣΠΑΝΑΚΙ 1.0 Είναι φανερό από τα παραπάνω, πως αν και υπάρχει σε αρκετές τροφές, η περιεκτικότητα είναι τόσο μικρή που είναι σχετικά δύσκολο να καταφέρουμε να καλύψουμε μέσα από τη διατροφή μας την απαιτούμενη ημερήσια δοσολογία, που είναι περίπου 400 mg. ΤΟ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟ ΚΑΙ Η ΣΤΕΦΑΝΙΑΙΑ ΝΟΣΟΣ Σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο του 1990, στο American Journal of Cardiology, "Το συνένζυμο Q10 είναι χρήσιμη ουσία για τα μιτοχόνδρια (συστατικά των κυττάρων), ώστε να φέρουν σε πέρας τη βασική τους λειτουργία, ενώ ταυτόχρονα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση στη ζωή". ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΝΖΥΜΟΥ; Φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα και στους ιστούς του ενζύμου προσδιορίστηκαν μέσα από αρκετές μελέτες. Σημαντικά χαμηλά αποτελέσματα του συνενζύμου βρέθηκαν σε μια σειρά από παθολογικές καταστάσεις, τόσο σε πειραματόζωα όσο και σε ανθρώπους. Έλλειψη του συνενζύμου Q10 μπορεί να παρατηρηθεί όταν υπάρχει ανεπαρκής πρόσληψη μέσα από τη διατροφή, όταν υπάρχει μειωμένη βιοσύνθεση του, υπερβολική χρησιμοποίηση του από το σώμα ή κάποιος συνδυασμός των παραπάνω. Ακόμα η γήρανση, η μόλυνση, η λήψη κάποιων φαρμάκων όπως είναι οι στατίνες και το στρες είναι παράγοντες που οδηγούν σε ανεπάρκεια της ουσίας αυτής. Σύμφωνα με εκτιμήσεις το 75% περίπου των Αμερικανών, που είναι πάνω από 50 χρονών, έχουν σε κάποιο βαθμό ανεπάρκεια του συνενζύμου. Η μειωμένη πρόσληψη είναι σαφώς πιο συχνή σε παθολογικές καταστάσεις όπως χρόνια υποθρεψία-δυσθρεψία ή καχεξία. Χρόνια κόπωση Καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα καρδιολογικά προβλήματα Μολύνσεις Κάποια διανοητικά προβλήματα Μειωμένη μυϊκή ενδυνάμωση και αντοχή ΑΣΕΡΟΛΑ Η Ασερόλα είναι ένα φρούτο που έχει περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έως 65 φορές μεγαλύτερη από ένα πορτοκάλι! Η Ασερόλα (Acerola) είναι ένα τροπικό φρούτο της οικογένειας Malpighiaceae, που γίνεται θάμνος ή μικρό δέντρο. Κοινά ονόματα του είδους είναι τα Acerola, Barbados cherry, West Indian cherry. Είναι ενδημική στη Νότια Αμερική, στο Νότιο Μεξικό και στην Κεντρική Αμερική, αλλά πλέον καλλιεργείται στο μακρινό Βορρά ως το Τέξας και σε υποτροπικές περιοχές της Ασίας, όπως η Ινδία. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη acerola, όπως τα Malpighia glabra L., Malpighia punicifolia L., Malpighia emarginata DC. Το είδος Malpighia glabra έχει μια από την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσική βιταμίνη C ανά γραμμάριο καρπού. Μετά την ανθοφορία, ακολουθούν πολύ σύντομα οι καρποί, που ωριμάζουν σε μόλις 3-4 εβδομάδες. Οι καρποί χάνουν τη γεύση τους και το θρεπτικό περιεχόμενό τους πολύ γρήγορα μετά τη συγκομιδή. Οι ώριμοι καρποί acerola θα πρέπει να συλλέγονται και να τρώγονται μέσα σε λίγες ώρες, για να διατηρούν τη γεύση τους. Ως αποτέλεσμα, το δέντρο δεν καλλιεργείται για εμπορική παραγωγή νωπών φρούτων. Τα φυτά χωρίς επαρκή επικονίαση, μπορεί να καρπίσουν καρποί χωρίς κουκούτσια. Η Acerola είναι πλούσια σε περιεκτικότητα βιταμίνης C και περιέχει επίσης: βιταμίνες Α, Β1, Β2 και Β3, καθώς και καροτενοειδή και βιοφλαβονοειδή που παρέχουν αντιοξειδωτικήδράση. Η βιταμίνη C που παράγεται από την Acerola απορροφάται καλύτερα από τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθά στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες ενώ έχει αντιγηραντική δράση & χαρίζει τόνωση. Τα πιο κοινά συστατικά της Acerola και το φάσμα συγκέντρωσης τους έχουν ως εξής: –πρωτεΐνες (2,1-8g), -λιπίδια (2.3-8g), –υδατάνθρακες (35,7-78g), –ασβέστιο (117 mg), –φώσφορος (171 mg), –σίδηρος (2,4 mg), –πυριδοξίνη (87 mg), -ριβοφλαβίνη (0,7 mg), -θειαμίνη (0,2 mg), -νερό (906-920g) και -διαιτητικές ίνες (30g). Οι καρποί είναι βρώσιμοι και καταναλώνονται πολύ στην περιοχή προέλευσης του είδους. Ωστόσο καλλιεργείται και αλλού, για την υψηλή περιεκτικότητά του καρπού σε βιταμίνη C. Το φρούτο μοιάζει με το κοινό κεράσι, με μια πολύ νόστιμη γλυκιά γεύση, που έχει έναν ελαφρύ όξινο τόνο. Σε κάθε 100 γραμ. του φρούτου υπάρχουν 1677,6 mg βιταμίνης C. Τα ξινά φρούτα τρώγονται φρέσκα, αλλά πιο συχνά διατηρημένα με ζάχαρη, π.χ. με τη μορφή μαρμελάδας. Χρησιμοποιούνται επίσης συχνά σε διάφορα μέρη της Νότιας Αμερικής για να αρωματίσει παγωτά, ποτά και κοκτέιλ. Η εμπορική παραγωγή προμηθεύει κυρίως κατασκευαστές ποτών, καθώς και για τα πρόσθετα σε προϊόντα διατροφής. Η Acerola δεν πωλείται συνήθως ως φρέσκο φρούτο. Τα φρούτα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή χυμών και πολτών, πολύ περιεκτικών σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Το φρούτο της Acerola μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή συμπυκνωμένης βιταμίνης C, σε παιδικές τροφές και χυμούς. Οι καρποί της Acerola θεωρούνται ευεργετικοί κατά ηπατικών προβλημάτων, διάρροιας, δυσεντερίας,βήχα, καθώς και στα κρυολογήματα. Είναι ένα από τα τρία συστατικά σε ένα πατενταρισμένο βοτανικό φάρμακο για την αλλεργική ρινίτιδα. Απαραίτητο στους καπνιστές Το κεράσι Acerola (Malpighia emarginata) είναι μια σημαντική πηγή βιταμίνης C, η οποία αποτελεί τη φυσική μορφή ασκορβικού οξέος («Τροφή»: Το ασκορβικό οξύ, η γνωστή βιταμίνη C των φαρμακείων δηλαδή, απορροφάται σε ΠΟΛΥ μικρές ποσότητες από τον οργανισμό, αλλά ακόμη και αυτό που απορροφάται ΔΕΝ ΒΙΟΔΙΑΤΙΘΕΤΑΙ, που σημαίνει ότι ΔΕΝ πηγαίνει εκεί που το έχουμε ανάγκη! Εν τέλει είναι ξένη προς τον οργανισμό και πιθανότητα και εχθρική!! Γι` αυτό φροντίστε αν καταλήξετε σε βιταμίνη C μόνη της (που διαφωνώ), φροντίστε τουλάχιστον να προέρχεται από ΦΥΣΙΚΗ ΠΗΓΗ). Η Acerola είναι επίσης γνωστή ως: κεράσι των Μπαρμπέϊντος, κεράσι των Αντιλλών και Cereza. Έχει τις ρίζες της στο Γιουκατάν, τη Φλόριντα και το Τέξας, ενώ βρίσκεται και σε περιοχές και της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής. Το φυτό καλλιεργείται επίσης σε όλη την Καραϊβική και σε υπο-τροπικές περιοχές. Η Acerola ως φυτό είναι ένας μικρός θάμνος, που δεν αντέχει το κρύο εξαιτίας του επιφανειακού της ριζώματος της. Η χρήση της μετρά πολλά χρόνια, ενώ τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας του ότι είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές φυσική βιταμίνης C, παράγονται πολλά προϊόντα που την περιέχουν, όπως είναι τα φυσικά συμπληρώματα διατροφής. Η βιταμίνη C είναι από τις σημαντικότερες βιταμίνες στη διατροφή, και παίζει ένα ρόλο στην υγεία του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι επίσης σημαντική για τη σύνθεση του κολλαγόνου, ένα δομικό συστατικό των οστών, του δέρματος και των αιμοφόρων αγγείων. Η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι υψηλότερη όταν είναι λιγότερο ώριμο το φρούτο καθώς και μετα τη συγκομιδή. Η βιταμίνη Α είναι ακόμα ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στην acerola. Η βιταμίνη Α παίζει ένα ρόλο στην οπτική υγεία, στην ανάπτυξη, την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, ενώ και αυτή συμβάλλει στην προστασία του ανοσοποιητικού. Κλινικά στοιχεία δείχνουν ότι οι σημαντικές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που προέρχονται από τις βιταμίνες Α και C της acerola, θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα σημαντικό στοιχείο στην κανονική διατροφή, όπως αποδεικνύεται από αρκετές δημοσιευμένες μελέτες. Όλα αυτά τα συστατικά, όπως είναι οι βιταμίνες και τα φλαβονοειδή, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά συστατικά που μπορεί να ενισχύσουν τη λειτουργία του οργανισμού. Τα αντιοξειδωτικά εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών, τοξίνες που μπορεί να προκαλέσουν κυτταρικές βλάβες και να οδηγήσουν σε σειρά προβλημάτων στον οργανισμό. Πικονιλικό χρώμιο To πικολινικό χρώμιο είναι μια χηλικοποιημένη μορφή χρωμίου ενωμένη με πικολινικό οξύ που είναι ένα οργανικό οξύ το οποίο παράγεται από τον οργανισμό. Χρήσιμο για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, σε περιπτώσεις έξης για λήψη γλυκών και για το μεταβολισμό του λίπους. Το χρώμιο είναι ένα ιχνοστοιχείο που απαιτείται από τον οργανισμό για τη φυσιολογική ανάπτυξη. Το πικολινικό χρώμιο είναι μια από τις πιο ισχυρές μορφές χρωμίου και συχνά χρησιμοποιείται από όσους επιθυμούν να ελέγξουν τον μεταβολισμό του σακχάρου στο αίμα για τον έλεγχο του βάρους. Μελέτες δείχνουν ότι το πικολινικό χρώμιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού λίπους, καθώς και στην αύξηση της άπαχης σωματικής μάζας, και είναι ένα ιδιαίτερα δημοφιλές συμπλήρωμα που έχει να κάνει με όσους επιθυμούν να «προσέξουν το βάρος τους». Ποια είναι τα οφέλη του Χτίζει μυική μάζα Το χρώμιο είναι ένα δημοφιλές συμπλήρωμα για όσους θέλουν να χτίσουν μυ ή να χάσουν βάρος. Οι bodybuilders και οι αθλητές παίρνουν χρώμιο για να βελτιώσουν την απόδοση και να αυξήσουν την ενέργειά τους καθώς και να αυξήσουν την μυική τους μάζα. Το πικολινικό χρώμιο είναι επίσης ένα πολύ δημοφιλές προϊόν στην αθλητική κοινότητα λόγω του σημαντικού ρόλου της στην παραγωγικότητα του σακχάρου στο αίμα. Προωθεί την αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς, ενισχύει την πρωτεΐνηςσύνθεση, και διεγείρει το σχηματισμό του λίπους στο λιπώδη ιστό. Μια ανεπάρκεια σε χρώμιο θα προκαλέσει, ως εκ τούτου, σοβαρό περιορισμό στην αθλητική απόδοση. Βοηθά στο αδυνάτισμα Το χρώμιο επηρεάζει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και του λίπους, γι’ αυτό και οι ερευνητές έχουν εξετάσει την πιθανή δυνατότητά του να προωθεί την απώλεια βάρους και να βελτιώνει τη σύσταση του σώματος (π.χ. λιγότερο λίπος, μεγαλύτερη μυϊκή μάζα). Διευκολύνει την καύση του σωματικού λίπους ενώ σχετίζεται και με μείωση της επιθυμίας για κατανάλωση απλών σακχάρων και γλυκών, συμβάλλοντας στον αποτελεσματικότερο έλεγχο του σωματικού βάρους. Ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα Στον διαβήτη τύπου 2, αν και το πάγκρεας παράγει αρκετή ινσουλίνη, τα μυϊκά κύτταρα και άλλοι ιστοί αναπτύσσουν αντίσταση στη δράση της, γεγονός το οποίο οδηγεί τελικά σε ελλιπή έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Σε πρόσφατη ανάλυση βασισμένη στα αποτελέσματα 40 ερευνών βρέθηκε ότι τα συμπληρώματα χρωμίου βελτιώνουν τον έλεγχο σακχάρου σε ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2. Μειώνει τη χοληστερόλη Έχει αποδειχθεί ότι το χρώμιο βοηθά στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης και αυξάνει την καλή χοληστερόλη HDL. Πόσο χρώμιο είναι επαρκές; Δεν έχουν καθοριστεί ακριβείς ποσότητες για την προτεινόμενη ημερήσια πρόσληψη χρωμίου αλλά πρόσληψη που κυμαίνεται από 25 έως και 100 μικρογραμμάρια καθημερινά θεωρείται ασφαλής για ενήλικες. Η ανεπάρκεια χρωμίου είναι σπάνια, αλλά μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικές διαταραχές. Κιτρικός Ψευδάργυρος Ο ψευδάργυρος αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ινσουλίνης, της ορμόνης που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία του διαβήτη, και είναι απαραίτητος για όλες τις πρωτεϊνικές συνθέσεις που γίνονται στον οργανισμό. Σε περιπτώσεις αύξησης των σωματικών ή νοητικών απαιτήσεων του οργανισμού, καθώς και σε αυξημένη κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ανάγκη για ψευδάργυρο ή μεγαλύτερη απώλεια ψευδαργύρου από τον οργανισμό, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση του ψευδαργύρου από τον οργανισμό. Το ένα πέμπτο του ψευδαργύρου που είναι αποθηκευμένο στον οργανισμό, ανευρίσκεται στο δέρμα. Επίσης, ο ψευδάργυρος βοηθάει στην αναγέννηση των ιστών και συμμετέχει σε μερικές από τις ενζυμικές αντιδράσεις που είναι απαραίτητες για τη φυσιολογική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Επηρεάζει άμεσα πολλά οργανικά συστήματα όπως το νευρικό, το ανοσοποιητικό και το αναπαραγωγικό. Επίσης, διατηρεί την καλή λειτουργία των αισθήσεων όπως είναι η γεύση και η όσφρηση. Βιταμίνη D3 Απ’ ό,τι φαίνεται, η βιταμίνη D και οι ιδιότητές της, αποτελούν ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της εποχής μας. Γιατί όμως το λέμε αυτό; Ήταν ήδη γνωστό ότι η D έπαιζε σημαντικό ρόλο στην υγεία των οστών. Ωστόσο, όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι, η στέρηση του οργανισμού από αυτή τη βιταμίνη, μέσω της παρεμπόδισης ενός βιολογικού μηχανισμού εκατομμυρίων ετών, έχει επιπτώσεις που πάνε πέρα από την υγεία των οστών και, μάλιστα, πολύ παραπέρα απ’ όσο θα μπορούσε να φανταστεί κανείς… Η έρευνα πάνω στη δράση της βιταμίνης D έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία 15 χρόνια και, παρότι έχουν μόλις πρόσφατα αρχίσει να βγαίνουν οδηγίες από ερευνητές, πανεπιστήμια και οργανισμούς υγείας ανά τον κόσμο, ως προς τις επιπτώσεις που επιφέρει η έλλειψη της βιταμίνης αυτής, εν τούτοις το ζήτημα εξακολουθεί να μη λαμβάνει μεγάλη δημοσιότητα… Μήπως επειδή η επαρκής ύπαρξη της βιταμίνης D3 φαίνεται να μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 διαφορετικών ειδών καρκίνου από 30% ως 77%, ανάλογα με την περίπτωση, καθώς και να αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ήδη υφιστάμενες περιπτώσεις καρκίνου; Συν τις ωφέλειες σε καρδιοπάθειες, οστεοπόρωση και μια σειρά άλλες παθήσεις που «μυστηριωδώς» έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια;… Βιταμίνη Β1 Η βιταμίνη Β1, η οποία επίσης αναφέρεται ως θειαμίνη, είναι ένα συνένζυμο που χρησιμοποιείται από το σώμα για να μεταβολίσει τα τρόφιμα για την ενέργεια και να διατηρηθεί η καλή λειτουργία της καρδιάς των νεύρων. Η θειαμίνη χρησιμοποιείται για την πέψη και την εξαγωγή ενέργειας από τις τροφές που τρώτε, στρέφοντας τα θρεπτικά συστατικά σε χρησιμοποιήσιμη ενέργεια με τη μορφή της «ATP». Χωρίς αρκετά υψηλά επίπεδα θειαμίνης, τα μόρια που βρίσκονται σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σωστά από τον οργανισμό ώστε να πραγματοποιήσουν διάφορες σημαντικές λειτουργίες. Η θειαμίνη χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλες βιταμίνες Β, οι οποίες συνθέτουν το "σύμπλεγμα βιταμινών Β», ώστε να ρυθμίσουν σημαντικές λειτουργίες του καρδιαγγειακού συστήματος, το ενδοκρινικό σύστημα, και το πεπτικό σύστημα. Η θειαμίνη είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη και χρησιμοποιείται σχεδόν σε κάθε κύτταρο του σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την υποστήριξη των επιπέδων ενέργειας και έναν υγιή μεταβολισμό. Μια ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει αδυναμία, χρόνια κόπωση, καρδιακές επιπλοκές, ψύχωση, και βλάβη των νεύρων. Η βιταμίνη Β1 μπορεί να βρεθεί σε πολλά κοινά τρόφιμα συμπεριλαμβανομένων των ζυμών, ορισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, τα καρύδια, και το κρέας. Επιπλέον περιλαμβάνεται σε συμπληρώματα συμπλέγματος βιταμινών Β. Ανεπάρκεια και συμπτώματα Τα κλινικά σημάδια ανεπάρκειας θειαμίνης περιλαμβάνουν: γρήγορη απώλεια βάρους ανορεξία πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια νευρική βλάβη φλεγμονή των νεύρων (νευρίτιδα) Κούραση Μείωση στην βραχυπρόθεσμη μνήμη Σύγχυση μυϊκή αδυναμία Ψυχικές αλλαγές, όπως απάθεια ή κατάθλιψη Καρδιαγγειακές επιδράσεις Μια ανεπάρκεια θειαμίνης δεν είναι πολύ κοινή στα δυτικά, ανεπτυγμένα έθνη. Σύμφωνα με το USDA, η RDA για τους ενήλικες είναι 1,2 mg / ημέρα για τους άνδρες και 1,1 mg / ημέρα για τις γυναίκες. Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι ενήλικες πληρούν αυτή την απαίτηση και ορισμένοι ενήλικες φτάνουν ακόμη και διπλή ή τριπλή ημερήσια πρόσληψη. Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή που ονομάζεται beri beri. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, στις αναπτυγμένες χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουμε συχνά ανεπάρκεια θειαμίνης σε αλκοολικούς, η οποία είναι γνωστή ως σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Οι περισσότεροι αλκοολικοί που έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή δεν τρώνε πολύ φαγητό εκτός από την κατανάλωση πολύ αλκοόλ, το οποίο είναι ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπάρκεια. Οφέλη 1. Διατηρεί έναν υγιή μεταβολισμό Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το κύριο μόριο που μεταφέρει ενέργεια, μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Η θειαμίνη βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, η οποία είναι η βασική πηγή ενέργειας. Η θειαμίνη βοηθά επίσης στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών. Η θειαμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συνεχή ενέργεια. Επειδή η θειαμίνη και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην τόνωση της ενέργειας, θα βρείτε τα συμπληρώματα του συμπλέγματος Βιταμινών Β ως «ενεργειακής τόνωσης» ή «υγιούς μεταβολισμού". Η θειαμίνη σε μορφή συμπληρώματος μερικές φορές χορηγείται σε ασθενείς για να συμβάλλει σωστά στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με γενετικές ασθένειες. 2. Αποτρέπει τη νευρική βλάβη Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να μετατρέψει τους υδατάνθρακες από την τροφή μας, και ο κύριος ρόλος των υδατανθράκων είναι να παρέχουν ενέργεια για το σώμα, ειδικά για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η θειαμίνη ειδικά απαιτείται για ένα σύστημα αντιδράσεων ενός ενζύμου που ονομάζεται πυροσταφυλική αφυδρογονάση, η οποία εργάζεται για την οξείδωση των σακχάρων που τρώμε. Η θειαμίνη βοηθά επίσης για την σωστή ανάπτυξη της μυελίνης, η οποία αποτελεί το περικάλυμμα γύρω από τα νεύρα για την προστασία τους από βλάβες και θάνατο. 3. Υποστηρίζει ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα Επίσης η θειαμίνη στο σώμα είναι απαραίτητη και για την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Αυτός χρησιμοποιείται για την αναμετάδοση των μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων και των μυών, ένας από τους κύριους μυς της καρδιάς μας βασίζεται σε αυτά τα κρίσιμα σήματα. Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η θειαμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, διότι βοηθά στη διατήρηση υγιής λειτουργίας και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας. 4. Διαχείρηση αλκοολισμού Η θειαμίνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης διαταραχής του εγκεφάλου που ονομάζεται σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (WKS). Τα συμπτώματα του WKS περιλαμβάνουν ακούσιες μυϊκές κινήσεις, νευρική βλάβη, λήθαργο, και πρόβλημα με τα πόδια. Αυτή η διαταραχή του εγκεφάλου σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα θειαμίνης και εμφανίζεται συχνά σε αλκοολικούς, ειδικά σε αυτούς που έχουν μια κακή διατροφή. Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη θειαμίνη από τα τρόφιμα. Πιστεύεται ότι το 30% -80% των αλκοολικών έχουν ανεπάρκεια θειαμίνης. Υψηλές δόσεις θειαμίνης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στο να μειωθούν τα συμπτώματα της στέρησης αλκοόλ. 5. Αποτρέπει εγκεφαλικές διαταραχές Η θειαμίνη βοηθά στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της σύνδεσης του εγκεφάλου και του σώματος. Υψηλές δόσεις θειαμίνης δίνονται σε ασθενείς για την πρόληψη ορισμένων διαταραχών της μνήμης που παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους με ανεπάρκεια θειαμίνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βγαίνουν από ένα κώμα ή προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ. Επίσης η Θειαμίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ. 6. Βελτίωση Μάθησης Η θειαμίνη είναι μία κρίσιμη βιταμίνη για την αύξηση της εστίασης, της ενέργειας, την καταπολέμηση του χρόνιου στρες, και, ενδεχομένως, την πρόληψη της απώλειας μνήμης. Μελέτες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια θειαμίνης με προβλήματα μάθησης και τη διατήρηση πληροφοριών. 7. Βοηθά στη διατήρηση θετικής διάθεσης Η θειαμίνη βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντέχει την πίεση, η οποία είναι ένας λόγος που οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καλούνται συχνά βιταμίνες «αντι-στρες». Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να συμβάλει στη κακή διάθεση. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της στον εγκέφαλο. Μπορεί να αποκρούσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων. Η υγιής λειτουργία των νεύρων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του στρες και του άγχους και την ενίσχυση της διάθεσή σας. 8. Βοηθά στη πρόληψη των προβλημάτων όρασης Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θειαμίνη μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όρασης όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά της να επηρεάζει τα νεύρα και τους μυς που είναι σημαντικοί για τη διαβίβαση πληροφοριών από τα μάτια στον εγκέφαλο. Βιταμίνη Β5 Περιγραφή Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ ανακαλύφθηκε το 1933, είναι υδατοδιαλυτή και ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη «πάντοθεν» λόγω του ότι ευρέως απαντάται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Δράση-χρήση Το παντοθενικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Αποτελεί μέρος του συνενζύμου Α, που συμμετέχει στη παραγωγή ενέργειας από τις τροφές, στη σύνθεση απαραίτητων λιπιδίων, στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D, αντισωμάτων και νευροδιαβιβαστών. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άρτια λειτουργία των επινεφριδίων. Στα συμπληρώματα διατροφής η βιταμίνη Β5 απαντάται ως παντοθενικό οξύ ή ως παντοθενικό ασβέστιο. Συμπτώματα Ανεπάρκειας Λόγω της ευρείας παρουσίας του παντοθενικού οξέος στις περισσότερες τροφές, στον άνθρωπο δεν έχει διαπιστωθεί αβιταμίνωση λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου συστατικού. Ωστόσο εμφανίστηκαν συμπτώματα κόπωσης, πονοκέφαλος, αϋπνία και γαστρεντερικές διαταραχές σε άτομα στα οποία πειραματικά δημιουργήθηκε διατροφική έλλειψη σε παντοθενικό οξύ. Ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β5 είναι οι αλκοολικοί, οι γυναίκες που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντισυλληπτικά, τα άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη τροφής (π.χ. ηλικιωμένοι, μετεγχειρητικά) και τα άτομα με μειωμένη απορρόφηση (λόγω ορισμένων εγγενών ασθενειών). Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια H Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) είναι 6mg, ενώ η ημερήσια πρόσληψη έως 12mg, θεωρείται επαρκής για ενήλικες. Το παντοθενικό οξύ έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα και συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών αναφέρθηκαν μόνο σε πολύ υψηλά ημερήσια επίπεδα πρόσληψης (10-20 g). Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β5 • Νοητική Επίδοση: Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία της νοητικής επίδοσης, λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών. • Άγχος: Οι ιδιότητες της βιταμίνης Β5 είναι γνωστές στη μείωση του στρες και άλλων σχετικών διαταραχών, όπως η ανησυχία και η κατάθλιψη, καθώς το παντοθενικό οξύ συμβάλλει στη φυσιολογική ρύθμιση των στεροειδών ορμονών (κορτικοστεροειδή). • Αρθρίτιδα: Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η διατροφική πρόσληψη παντοθενικού οξέος μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς έχουν βρεθεί χαμηλά επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα τους. Ωστόσο απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να τεκμηριώσουν αυτή την ωφέλεια. • Ακμή: Σε μια προκαταρκτική μελέτη, η λήψη συμπληρωμάτων με παντοθενικό οξύ σε συνδυασμό με τοπική εφαρμογή κρέμας με πανθενόλη, βελτίωσε τα συμπτώματα ακμής. Έχουν αναφερθεί επίσης ευεργετικά αποτελέσματα του παντοθενικού οξέος στην επούλωση πληγών, στην καταπολέμηση των μολύνσεων λόγω δημιουργίας αντισωμάτων και σε ορισμένες αλλεργίες. Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αβγό και τα γαλακτοκομικά. Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ποια είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό σας είναι χαμηλά. - Υπερβολική κούραση τις απογευματινές ώρες Η κούραση ακόμη και μετά από τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου είναι μια τυπική ένδειξη της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο του σώματος. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα, η κούραση είναι αναπόφευκτη ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο. - Μυϊκή αδυναμία Μήπως δυσκολεύεστε να κουβαλήσετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ξεφυσάτε όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο; Η μειωμένη παροχή οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια επηρεάζει και τους μύες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται γενικευμένη αδυναμία. - Μούδιασμα και κράμπες Το μούδιασμα και οι συχνές κράμπες σε όλο το σώμα δεν αποκλείεται να οφείλονται σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων. - Αδύναμη μνήμη Τα συχνά κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης που ίσως εκδηλώνετε δεν οφείλονται σε πρώιμη άνοια αλλά στην έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την έλλειψη και να καταλαγιάσει τις ανησυχίες σας. - Χλωμό δέρμα Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, τα διαθέσιμα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και καταστρέφονται ευκολότερα. Αποτέλεσμα της καταστροφής τους είναι η απελευθέρωση μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη και αυτό συνεπάγεται τον αποχρωματισμό του δέρματος. - Αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας Σε ποσοστό περίπου 50% των ατόμων με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης Β12 παρατηρείται απώλεια θηλών στη γλώσσα, δηλαδή των μικρών χαρακτηριστικών εξογκωμάτων που κανονικά διαθέτει στην επιφάνειά της. Έτσι, η γλώσσα γίνεται πιο λεία και το χρώμα της είναι πιο έντονο κόκκινο. - Πεσμένη διάθεση και τάση για κλάμα Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύνθεση χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, στον εγκέφαλο. Επομένως, η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει κακή διάθεση, έντονες ανησυχίες και ανεξήγητο κλάμα. - Αλλοιώσεις στην όραση Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο οπτικό νεύρο ή τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ευαισθησία στο φως ή ακόμη και απώλεια όρασης. ΒΙΤΑΜΙΝΗ C ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ Η βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ) είναι ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό, το οποίο συμμετέχει στη φυσιολογία σχεδόν όλων των φυτών και ζώων. Οι άνθρωποι, άλλα ανώτερα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να παράγουν το δικό τους σωματικό απόθεμα σε βιταμίνη C και κατά συνέπεια χρειάζονται τακτική λήψη αυτής της βιταμίνης με τη διατροφή. ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ Η βιταμίνη C είναι μία ασταθής, υδατοδιαλυτή βιταμίνη που είναι ευαίσθητη στη ζέστη, τον αέρα, το νερό και τις αλκαλικές ενώσεις (π.χ. διττανθρακικό νάτριο ή σόδα μαγειρέματος). Μερικά μέταλλα, όπως ο χαλκός, μπορούν να επιταχύνουν την οξειδωτική διάσπαση της βιταμίνης C. ΔΡΑΣΗ Η βιταμίνη C είναι υπεύθυνη για πολλές λειτουργίες στο ανθρώπινο σώμα, εκ των οποίων ορισμένες δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές. Ακολουθούν κάποιες από τις διαδικασίες στις οποίες συμμετέχει η εν λόγω βιταμίνη: • Σύνθεση κολλαγόνου - το ενδοκυτταρικό «τσιμέντο» του σώματος. • Ανάπτυξη και αποκατάσταση των ιστών και επούλωση των πληγών. • Δημιουργία αντισωμάτων και διέγερση των λευκών αιμοσφαιρίων. • Δημιουργία κορτικοστεροειδών ορμονών στα επινεφρίδια. • Απορρόφηση του σιδήρου και η απαραίτητη συσσώρευσή του στο μυελό των οστών, τη σπλήνα και το ήπαρ. • Ως αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, προστατεύει τις υδατοδιαλυτές ουσίες από οξείδωση επιτρέποντας τη δική του οξείδωση. • Ως αντιισταμινικό, μειώνει την επίδραση της ισταμίνης που παράγεται από το ανοσοποιητικό σύστημα. Η ισταμίνη ευθύνεται για πολλά αλλεργικά συμπτώματα όπως τον αλλεργικό κατάρρου. • Δημιουργία της καρνιτίνης στους χορτοφάγους, καθώς επίσης και της λυσίνης. Η βιταμίνη C εκτελεί τις πιο πολλές από τις λειτουργίες της δρώντας ως ισχυρό αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι η βιταμίνη C εξουδετερώνει αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι καταστροφικά, υψηλής δραστικότητας μόρια που πιστεύεται ότι αποτελούν τη βάση πολλών σοβαρών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου και των καρδιοπαθειών. ΕΛΛΕΙΨΗ Η συνήθης ασθένεια που οφείλεται σε έλλειψη της βιταμίνης C είναι το σκορβούτο, του οποίου πρόωρα συμπτώματα αποτελούν συνήθως το μάτωμα των ούλων, η απώλεια δοντιών, καθώς επίσης και η εξάντληση, η αδυναμία, η ευερεθιστικότητα και το μυϊκό άλγος. Μια παρατεταμένη οριακή έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μην οδηγήσει σε κλινικά συμπτώματα, αλλά μπορεί να προδιαθέτει υπέρ μιας ενδεχόμενης καρδιοπάθειας και εξασθένισης του ανοσοποιητικού συστήματος. ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ Ανώτερο ασφαλές επίπεδο για ημερήσιο συμπλήρωμα = 2000mg Συνιστώμενη ημερήσια δόση (Recommended Daily Allowance, RDA) = 60mg (Οι απαιτήσεις για τους καπνιστές αυξάνονται σε 80mg) ΩΦΕΛΕΙΑ ΛΗΨΗΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΟΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C Λοιμώξεις Μελέτες ελέγχου έδειξαν ότι τα επίπεδα της βιταμίνης C μειώνονται κατά τη διάρκεια μιας λοίμωξης (1). Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποστηρίζουν ότι μεγάλες δόσεις (τουλάχιστον 1g/ημέρα) μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος. Χειρουργική και Κατάγματα Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών (2) μετά από χειρουργική επέμβαση και είναι ζωτικής σημασίας για την ορθή επούλωση των καταγμάτων. Κατάσταση Δοντιών και Στοματικής Κοιλότητας Η βιταμίνη C χορηγούμενη πριν και μετά την αφαίρεση δοντιών μπορεί να συμβάλλει στην επούλωση των ούλων. Αναιμία και Αιμορραγικές Διαταραχές Η χρήση της βιταμίνης C ως βοηθήματος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι ευρέως αποδεκτή λόγω της στενής σύνδεσης της βιταμίνης αυτής με το μεταβολισμό του σιδήρου (3). Στις αιμορραγικές διαταραχές, η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ευπαθών τριχοειδών αγγείων, κυρίως σε συνδυασμό με βιοφλαβονοειδή (ουσίες που συχνά εμφανίζονται στη φύση μαζί με τη βιταμίνη C). Οστεοαρθρίτιδα Η βιταμίνη C (κατά προτίμηση σε μη όξινη μορφή - buffered form) μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα (4), πιθανώς μέσω του ρόλου της στην παραγωγή του κολλαγόνου. Φαίνεται να ανακουφίζει το άλγος και τη δυσκαμψία σε μερικά άτομα. Αλλεργίες Οι αλλεργικές αντιδράσεις μπορεί να αντιμετωπιστούν με συμπλήρωμα βιταμίνης C (5), πιθανώς μέσω της αντιισταμινικής της δράσης. Έλκη Στομάχου και Δωδεκαδάκτυλου Η βιταμίνη C είναι πολύ σημαντική για την επούλωση των ελκών, αλλά πρέπει να χρησιμοποιείται η μη όξινη μορφή της (buffered form). Καπνιστές Τα επίπεδα βιταμίνης C στο πλάσμα του αίματος είναι χαμηλότερα στους καπνιστές σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, γεγονός που οφείλεται στο αυξημένο οξειδωτικό στρες στην περίπτωση των καπνιστών. Ως εκ τούτου, απαιτείται αυξημένη λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού από τους καπνιστές (6). Υπέρταση Η βιταμίνη C μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της πίεσης του αίματος σε άτομα με υπέρταση (7). Άσθμα Οι ασθματικοί εμφανίζουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C στο αίμα τους (8). Έχει αποδειχθεί ότι η λήψη συμπληρώματος με βιταμίνη C μειώνει τις κρίσεις άσθματος (9) και προστατεύει από τις κρίσεις που εμφανίζονται κατά την άσκηση (10). ΑΣΦΑΛΕΙΑ Η βιταμίνη C είναι απολύτως ασφαλής, χωρίς τοξική δράση ακόμη και σε ημερήσιες δοσολογίες γραμμαρίων. Η παροδική διάρροια αποτελεί τη συνήθη παρενέργεια που εμφανίζεται μετά από λήψη υψηλών ποσοτήτων. Η μόνη άλλη πιθανότητα κινδύνου από λήψη υψηλής δόσης βιταμίνης C εμφανίζεται σε άτομα που έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρολιθίασης, καθώς η οξαλική μορφή της μπορεί να συνδεθεί με το ασβέστιο και να σχηματίσει λίθους. Παρόλα αυτά, τα άτομα που δεν εμφανίζουν υψηλό κίνδυνο νεφρολιθίασης δεν χρειάζεται να αποφεύγουν τη βιταμίνη C. Η λήψη υψηλών δόσεων βιταμίνης C - 5000mg ημερησίως και άνω - και εν συνεχεία η απότομη διακοπή της λήψης, μπορεί να προκαλέσει «επανεμφανιζόμενο σκορβούτο». Αν και σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα δεν υπάρχουν αποδείξεις για τον παραπάνω ισχυρισμό, συνιστάται η διακοπή της λήψης υψηλής δοσολογίας βιταμίνης C να γίνεται σταδιακά. ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ C Λίθοι στα Νεφρά Δεν συνιστάται η χορήγηση υψηλών δόσεων βιταμίνης C (πάνω από 1g περίπου ημερησίως) σε άτομα με λίθο στα νεφρά. Αντικαταθλιπτικά Η βιταμίνη C μπορεί να μειώσει την επίδραση των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών (π.χ amitryptyline, imipramine). Άλλα φάρμακα Διάφορα φάρμακα μπορεί να αυξήσουν την ανάγκη για βιταμίνη C, συμπεριλαμβανομένων των κορτιζόνων, της ασπιρίνης και των αντισυλληπτικών χαπιών. Έχει αποδειχθεί ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης C συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης ανεκτικότητας σε αγγειοδιαστολείς.