Κυκλοφόρησε από την MACROLIFE, ένα μοναδικό, πανάκριβο και πλήρες σύμπλεγμα Βιταμινών Β.

Γνωστοποιημένο όπως πάντα στον ΕΟΦ, διατίθεται στο 2310 521010 μόνο με 15 ευρώ, σε συσκευασία με 90 κάψουλες.

Το Β COMPLEX της MACROLIFE περιέχει Β1-Β2-Β3-Β5-Β6-Β7-Β9-Β12 !!!!!!!

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

 

B1 (Thiamine)

Η B1 βοηθά στην δημιουργία υγειών νέων κυττάρών σε συνδυασμό με το SUPER TELOMERAN. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα και δρα ευεργετικά στο αντιστρές. Βοηθά επίσης στην διάσπαση των υδρογονανθράκων στον οργανισμό. 

B2 (Riboflavin)

Η Β2 δρά σαν αντιοξειδωτικό και δρά κατά των ελευθέρων ριζών μαζί με το ΜΕΛΑΝΘΙΝ, ώστε να μην καταστρέφονται τα υγιή κύτταρα. Βοηθά επίσης κατά την πρόωρης γήρανσης όπως επίσης και στην δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων.

B3 (Niacin)

Μία από τις κύριες χρήσεις της Β3 είναι η αύξηση της καλής χοληστερόλης (HDL cholesterol). Όσο πιο ψηλή είναι η καλή χοληστερόλη, τόσο λιγότερη θα είναι η επιβλαβής χοληστερόλη στο αίμα μας. Βοηθά επίσης στην καταπολέμηση της ακμής.

B5 (Pantothenic Acid)

Η Β5 λέγεται και παντοθενικό οξύ, γιατί θα μπορούσαμε να την λαμβάνουμε "παντόθεν", από παντού δηλαδή, αν είχαμε ισορροπημένη και υγιή διατροφή, αλλά δεν έχουμε. Βοηθά στη διάσπαση των λιπών και των ανθράκων για να παίρνουμε ενέργεια και είναι υπεύθυνη για την δημιουργία ορμονών για το σεξ. Η Β5 επίσης βοηθά το δέρμα να είναι υγιές και νεανικό. 

B6 (Pyridoxine)

Μαζί με την Β9 και την Β12, η Β6 βοηθά στην ρύθμιση του αμονοξέως homocysteine, που είναι ουσία που σχετίζεται με τις καρδιοπάθειες. Η Β6 έχει άμεση σχέση με την ψυχική μας διάθεση και τον καλό ύπνο, γιατί βοηθά το σώμα να παράξει σεροτονίνη, μελατονίνη και νορεπινεφρίνη, μια ορμόνη που έχει να κάνει με το στρες. Επίσης η Β6 έχει αντιφλεγμονώδη δράση και βοηθά όσους έχουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ή άλλες φλεγμονές, που τις περισσότερες φορές δεν το γνωρίζουν καν. 

B7 (Biotin)

Λόγω της σχέσης της με τα μαλλιά το δέρμα και τα νύχια, ονομάζεται και βιταμίνη της ομορφιάς. Μπορεί να βοηθήσει και εκείνους που πάσχουν από διαβήτη, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα.  Είναι επίσης πολύ σημαντική κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, γιατί είναι πολύ βασική στη σωστή ανάπτυξη του εμβρύου. 

B9 (Folate)

Μπορεί να την ακούσατε και με  ένα άλλο όνομα, το φολικό οξύ. Είναι πολύ βασική για τη μνήμη και κατά της αναιμίας, καθώς και για τις εγκύους, αφού βοηθά το έμβρυο στο να μην έχει προβλήματα του νευρικού συστήματος, καθώς αναπτύσσεται. 

B12 (Cobalamin)

Αυτή η βιταμίνη, συνδυάζεται και δρα ευεργετικά με όλες τις άλλες. Μαζί με την Β9, βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και βοηθά το σίδηρο να δημιουργεί την πρωτεϊνη αιμογλοβίνη που μεταφέρει το οξυγόνο. Με δεδομένο ότι την Β12 την βρίσκουμε μόνο στο κρέας, οι vegan έχουν σοβαρό πρόβλημα και πρέπει οπωσδήποτε να παιρνουν Β12.

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

 

Βιταμίνη Β1

 Ανεπάρκεια και συμπτώματα 

Τα κλινικά σημάδια ανεπάρκειας θειαμίνης περιλαμβάνουν: 

γρήγορη απώλεια βάρους

ανορεξία

πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια

νευρική βλάβη

φλεγμονή των νεύρων (νευρίτιδα)

Κούραση

Μείωση στην βραχυπρόθεσμη μνήμη

Σύγχυση

μυϊκή αδυναμία

Ψυχικές αλλαγές, όπως απάθεια ή κατάθλιψη

Καρδιαγγειακές επιδράσεις

Μια ανεπάρκεια θειαμίνης δεν είναι πολύ κοινή στα δυτικά, ανεπτυγμένα έθνη. Σύμφωνα με το USDA, η RDA για τους ενήλικες είναι 1,2 mg / ημέρα για τους άνδρες και 1,1 mg / ημέρα για τις γυναίκες. Πιστεύεται ότι οι περισσότεροι ενήλικες πληρούν αυτή την απαίτηση και ορισμένοι ενήλικες φτάνουν ακόμη και διπλή ή τριπλή ημερήσια πρόσληψη. 

Η ανεπάρκεια θειαμίνης μπορεί να προκαλέσει μια διαταραχή που ονομάζεται beri beri. Ωστόσο, πιο πρόσφατα, στις αναπτυγμένες χώρες, όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, βλέπουμε συχνά ανεπάρκεια θειαμίνης σε αλκοολικούς, η οποία είναι γνωστή ως σύνδρομο Wernicke-Korsakoff. Οι περισσότεροι αλκοολικοί που έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή δεν τρώνε πολύ φαγητό εκτός από την κατανάλωση πολύ αλκοόλ, το οποίο είναι ένας μεγάλος παράγοντας που συμβάλλει στην ανεπάρκεια.

Οφέλη 

1. Διατηρεί έναν υγιή μεταβολισμό

Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να δημιουργήσει τριφωσφορική αδενοσίνη (ΑΤΡ), το κύριο μόριο που μεταφέρει ενέργεια, μέσα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων. Η θειαμίνη βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε γλυκόζη, η οποία είναι η βασική πηγή ενέργειας. Η θειαμίνη βοηθά επίσης στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών.

Η θειαμίνη παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην παραγωγή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη συνεχή ενέργεια. Επειδή η θειαμίνη και οι άλλες βιταμίνες του συμπλέγματος Β βοηθούν στην τόνωση της ενέργειας, θα βρείτε τα συμπληρώματα του συμπλέγματος Βιταμινών Β  ως «ενεργειακής τόνωσης» ή «υγιούς μεταβολισμού". Η θειαμίνη σε μορφή συμπληρώματος μερικές φορές χορηγείται σε ασθενείς για να συμβάλλει σωστά στις μεταβολικές διαταραχές που σχετίζονται με γενετικές ασθένειες.

2. Αποτρέπει τη νευρική βλάβη

Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να μετατρέψει τους υδατάνθρακες από την τροφή μας, και ο κύριος ρόλος των υδατανθράκων είναι να παρέχουν ενέργεια για το σώμα, ειδικά για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Η θειαμίνη ειδικά απαιτείται για ένα σύστημα αντιδράσεων ενός ενζύμου που ονομάζεται πυροσταφυλική αφυδρογονάση, η οποία εργάζεται για την οξείδωση των σακχάρων που τρώμε.

Η θειαμίνη βοηθά επίσης για την σωστή ανάπτυξη της μυελίνης, η οποία αποτελεί το περικάλυμμα γύρω από τα νεύρα για την προστασία τους από βλάβες και θάνατο.

3. Υποστηρίζει ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα

Επίσης η θειαμίνη στο σώμα είναι απαραίτητη και για την παραγωγή ενός νευροδιαβιβαστή που ονομάζεται ακετυλοχολίνη. Αυτός χρησιμοποιείται για την αναμετάδοση των μηνυμάτων μεταξύ των νεύρων και των μυών, ένας από τους κύριους μυς της καρδιάς μας  βασίζεται σε αυτά τα κρίσιμα σήματα.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η θειαμίνη μπορεί να είναι χρήσιμη στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων, διότι βοηθά στη διατήρηση υγιής λειτουργίας και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας.

4. Διαχείρηση αλκοολισμού

Η θειαμίνη βοηθά στη μείωση του κινδύνου για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης διαταραχής του εγκεφάλου που ονομάζεται σύνδρομο Wernicke-Korsakoff (WKS). Τα συμπτώματα του WKS περιλαμβάνουν ακούσιες μυϊκές κινήσεις, νευρική βλάβη, λήθαργο, και πρόβλημα με τα πόδια. Αυτή η διαταραχή του εγκεφάλου σχετίζεται με χαμηλά επίπεδα θειαμίνης και εμφανίζεται συχνά σε αλκοολικούς, ειδικά σε αυτούς που έχουν μια κακή διατροφή. Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει τη θειαμίνη από τα τρόφιμα.

Πιστεύεται ότι το 30% -80% των αλκοολικών έχουν ανεπάρκεια θειαμίνης. Υψηλές δόσεις θειαμίνης μπορεί επίσης να βοηθήσουν στο να μειωθούν τα συμπτώματα της στέρησης αλκοόλ.

5. Αποτρέπει εγκεφαλικές διαταραχές

Η θειαμίνη βοηθά στο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ της σύνδεσης του εγκεφάλου και του σώματος. Υψηλές δόσεις θειαμίνης δίνονται σε ασθενείς για την πρόληψη ορισμένων διαταραχών της μνήμης που παρατηρείται συχνά σε ανθρώπους με ανεπάρκεια θειαμίνης, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που βγαίνουν από ένα κώμα ή προσπάθεια απεξάρτησης από το αλκοόλ. Επίσης η Θειαμίνη συνδέεται με τη μείωση του κινδύνου της νόσου του Αλτσχάιμερ.

6. Βελτίωση Μάθησης

Η θειαμίνη είναι μία κρίσιμη βιταμίνη για την αύξηση της εστίασης, της ενέργειας, την καταπολέμηση του χρόνιου στρες, και, ενδεχομένως, την πρόληψη της απώλειας μνήμης. Μελέτες έχουν συσχετίσει την ανεπάρκεια θειαμίνης με προβλήματα μάθησης και τη διατήρηση πληροφοριών.

7. Βοηθά στη διατήρηση θετικής διάθεσης

Η θειαμίνη βελτιώνει την ικανότητα του σώματος να αντέχει την πίεση, η οποία είναι ένας λόγος που οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β καλούνται συχνά  βιταμίνες «αντι-στρες». Η έλλειψη ενέργειας μπορεί να συμβάλει στη κακή διάθεση. Η θειαμίνη είναι απαραίτητη για να ενισχύσει τη διάθεσή σας και να καταπολεμήσει την κατάθλιψη και το άγχος, λόγω των θετικών αποτελεσμάτων της στον εγκέφαλο. 

Μπορεί να αποκρούσει τη φλεγμονή και να βοηθήσει στη διατήρηση μιας υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη λήψη αποφάσεων. Η υγιής λειτουργία των νεύρων είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο του στρες και του άγχους και την ενίσχυση της διάθεσή σας.

8. Βοηθά στη πρόληψη των προβλημάτων όρασης

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι η θειαμίνη μπορεί να βοηθήσει σε προβλήματα όρασης όπως ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά της να επηρεάζει τα νεύρα και τους μυς που είναι σημαντικοί για τη διαβίβαση πληροφοριών από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Βιταμίνη Β5

Περιγραφή

Η βιταμίνη Β5 ή παντοθενικό οξύ ανακαλύφθηκε το 1933, είναι υδατοδιαλυτή και ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β. Η ονομασία της προέρχεται από την ελληνική λέξη «πάντοθεν» λόγω του ότι ευρέως απαντάται σε όλους τους ζωντανούς οργανισμούς.

Δράση-χρήση

Το παντοθενικό οξύ παίζει σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών. Αποτελεί μέρος του συνενζύμου Α, που συμμετέχει στη παραγωγή ενέργειας από τις τροφές, στη σύνθεση απαραίτητων λιπιδίων, στεροειδών ορμονών, βιταμίνης D, αντισωμάτων και νευροδιαβιβαστών. Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την άρτια λειτουργία των επινεφριδίων. Στα συμπληρώματα διατροφής η βιταμίνη Β5 απαντάται ως παντοθενικό οξύ ή ως παντοθενικό ασβέστιο.

Συμπτώματα Ανεπάρκειας

Λόγω της ευρείας παρουσίας του παντοθενικού οξέος στις περισσότερες τροφές, στον άνθρωπο δεν έχει διαπιστωθεί αβιταμίνωση λόγω έλλειψης του συγκεκριμένου συστατικού. Ωστόσο εμφανίστηκαν συμπτώματα κόπωσης, πονοκέφαλος, αϋπνία και γαστρεντερικές διαταραχές σε άτομα στα οποία πειραματικά δημιουργήθηκε διατροφική έλλειψη σε παντοθενικό οξύ. Ομάδες που διατρέχουν κίνδυνο ανεπάρκειας σε βιταμίνη Β5 είναι οι αλκοολικοί, οι γυναίκες που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή με αντισυλληπτικά, τα άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη τροφής (π.χ. ηλικιωμένοι, μετεγχειρητικά) και τα άτομα με μειωμένη απορρόφηση (λόγω ορισμένων εγγενών ασθενειών).

Διατροφικές Απαιτήσεις – Ασφάλεια

H Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση (ΣΗΔ) είναι 6mg, ενώ η ημερήσια πρόσληψη έως 12mg, θεωρείται επαρκής για ενήλικες. Το παντοθενικό οξύ έχει πολύ χαμηλή τοξικότητα και συμπτώματα γαστρεντερικών διαταραχών αναφέρθηκαν μόνο σε πολύ υψηλά ημερήσια επίπεδα πρόσληψης (10-20 g).

Ωφέλεια από την ευεργετική πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Β5

• Νοητική Επίδοση: Το παντοθενικό οξύ (βιταμίνη Β5) συμβάλλει στη φυσιολογική λειτουργία της νοητικής επίδοσης, λόγω της συμμετοχής του στη σύνθεση ορισμένων νευροδιαβιβαστών.
• Άγχος: Οι ιδιότητες της βιταμίνης Β5 είναι γνωστές στη μείωση του στρες και άλλων σχετικών διαταραχών, όπως η ανησυχία και η κατάθλιψη, καθώς το παντοθενικό οξύ συμβάλλει στη φυσιολογική ρύθμιση των στεροειδών ορμονών (κορτικοστεροειδή).
• Αρθρίτιδα: Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι η διατροφική πρόσληψη παντοθενικού οξέος μπορεί να είναι ευεργετική σε άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα, καθώς έχουν βρεθεί χαμηλά επίπεδα παντοθενικού οξέος στο αίμα τους. Ωστόσο απαιτούνται επιπλέον μελέτες για να τεκμηριώσουν αυτή την ωφέλεια.
• Ακμή: Σε μια προκαταρκτική μελέτη, η λήψη συμπληρωμάτων με παντοθενικό οξύ σε συνδυασμό με τοπική εφαρμογή κρέμας με πανθενόλη, βελτίωσε τα συμπτώματα ακμής. Έχουν αναφερθεί επίσης ευεργετικά αποτελέσματα του παντοθενικού οξέος στην επούλωση πληγών, στην καταπολέμηση των μολύνσεων λόγω δημιουργίας αντισωμάτων και σε ορισμένες αλλεργίες.

Βιταμίνη Β12

Η βιταμίνη Β12 βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, το αβγό και τα γαλακτοκομικά.

Όπως όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Συμβάλλει στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων και στη διατήρηση της ομαλής λειτουργίας του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Ποια είναι τα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι τα επίπεδα Β12 στον οργανισμό σας είναι χαμηλά.

- Υπερβολική κούραση τις απογευματινές ώρες

Η κούραση ακόμη και μετά από τις συνιστώμενες 7-9 ώρες ύπνου είναι μια τυπική ένδειξη της έλλειψης της βιταμίνης Β12. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός χρειάζεται τη βιταμίνη για να παραχθούν ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε κάθε όργανο του σώματος. Χωρίς αρκετό οξυγόνο στα κύτταρα, η κούραση είναι αναπόφευκτη ακόμη και μετά από επαρκή ύπνο.

- Μυϊκή αδυναμία

Μήπως δυσκολεύεστε να κουβαλήσετε τα ψώνια του σούπερ μάρκετ ή ξεφυσάτε όταν σηκώνετε ένα βαρύ αντικείμενο; Η μειωμένη παροχή οξυγόνου από τα ερυθρά αιμοσφαίρια επηρεάζει και τους μύες, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται γενικευμένη αδυναμία.

- Μούδιασμα και κράμπες

Το μούδιασμα και οι συχνές κράμπες σε όλο το σώμα δεν αποκλείεται να οφείλονται σε δυσλειτουργία του νευρικού συστήματος λόγω της μειωμένης οξυγόνωσης των κυττάρων.

- Αδύναμη μνήμη

Τα συχνά κενά μνήμης και η έλλειψη συγκέντρωσης που ίσως εκδηλώνετε δεν οφείλονται σε πρώιμη άνοια αλλά στην έλλειψη της πολύτιμης βιταμίνης. Μια απλή αιματολογική εξέταση μπορεί να επιβεβαιώσει την έλλειψη και να καταλαγιάσει τις ανησυχίες σας.

- Χλωμό δέρμα

Όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 είναι χαμηλά, τα διαθέσιμα ερυθρά αιμοσφαίρια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και καταστρέφονται ευκολότερα. Αποτέλεσμα της καταστροφής τους είναι η απελευθέρωση μιας χρωστικής ουσίας που ονομάζεται χολερυθρίνη και αυτό συνεπάγεται τον αποχρωματισμό του δέρματος.

- Αλλαγές στο χρώμα και την υφή της γλώσσας

Σε ποσοστό περίπου 50% των ατόμων με διαπιστωμένη έλλειψη βιταμίνης Β12 παρατηρείται απώλεια θηλών στη γλώσσα, δηλαδή των μικρών χαρακτηριστικών εξογκωμάτων που κανονικά διαθέτει στην επιφάνειά της. Έτσι, η γλώσσα γίνεται πιο λεία και το χρώμα της είναι πιο έντονο κόκκινο.

- Πεσμένη διάθεση και τάση για κλάμα

Η βιταμίνη Β12 παίζει σημαντικό ρόλο και στη σύνθεση χημικών ουσιών, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, στον εγκέφαλο. Επομένως, η έλλειψή της μπορεί να επιφέρει κακή διάθεση, έντονες ανησυχίες και ανεξήγητο κλάμα.

- Αλλοιώσεις στην όραση

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη Β12 μπορεί να οδηγήσει σε βλάβες στο οπτικό νεύρο ή τα αιμοφόρα αγγεία του αμφιβληστροειδούς, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται θολή όραση, διπλή όραση (διπλωπία), ευαισθησία στο φως ή ακόμη και απώλεια όρασης.